Airtight sealing

Lufttetthet

Det er klart at det gradvis har blitt svært vanskelig å oppfylle EPB-kravene uten å være oppmerksom på lufttetthet. Det er helt logisk, da ukontrollerte ventilasjonstap er årsaken til store mengder varmetap, trekk, dårlig akustikk og fuktighetsproblemer. God lufttetthet og et bygningsskall av høy kvalitet går hånd i hånd.

Videre er en god V-50-verdi (m³/t per kvadratmeter av bygningsskallet) – resultatet av en lufttetthetstest(Blower Door Test), –  er fortsatt en av de mest økonomiske måtene å senke E-verdien på, og siden 2018 er S-verdien.

Tips

Ikke vent med å utføre en lufttetthetstest før alt arbeidet er fullført. Det er bedre å gjennomføre en innledende veiledningstest når bygningen er vindtett. På dette punktet kan eventuelle store lekkasjer fortsatt lett rettes. Hvis du venter til slutten, krever det alltid etterarbeide og kostnadene kan øke raskt.

Vindu-mot-vegg fuger er avgjørende og kan lett beløpe seg til 100 meter i et gjennomsnittlig hus, mens dårlig utførelse av dette står for anslagsvis 15% av det totale lufttapet i en gjennomsnittlig enebolig. SWS, det profesjonelle vindu-mot-vegg-systemet, kan derfor være et viktig bidrag til god lufttetthet.

SWS-modellen

Den optimale tetting av vindusfugen består av god lufttetthet på innsiden, termisk og akustisk isolasjon i midten, og utmerket beskyttelse mot vind og fuktighet/vann på utsiden.